جسم خارجی در گوش از دلایل شایع مراجعه به اورژانس به خصوص در کودکان است.
- اکثر این موارد خطرناک نیستند.
- برخی از این اجسام با درد زیاد همراه هستند (حشرات یا اشیاء تیز) و برخی می توانند به سرعت عفونت ایجاد میکنند (غذا یا مواد آلی) که نیاز به درمان اضطراری دارد.
اگر از احتمال آسیب ناشی از جسم خارجی در گوش مطمئن نیستید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
چه نوع اجسامی در گوش گیر می کنند؟
اکثر اجسام گیر کرده در مجرای گوش توسط فرد درگوش قرار می گیرند. کودکانی که در مورد بدن و چیزهای جالب خود کنجکاو هستند، گروهی هستند که بیشتر دچار این مشکل می شوند (کودکان 9 ماهه تا 8 ساله).
رایج ترین چیزهایی که در گوش خود می گذارند عبارتند از:
- مهره ها
- غذا (مخصوصا لوبیا)
- کاغذ
- سواب های پنبه ای
- پاک کن های لاستیکی
- اسباب بازی های کوچک
- سنگ مرمر
انواع دیگر اشیایی که اغلب در گوش گیر می کنند عبارتند از:
- جرم گوش: جرم گوش ماده ای است که به طور طبیعی در مجرای گوش وجود دارد، اما زمانی که به حدی رسوب کند که مجرای گوش را مسدود کند و باعث کاهش شنوایی یا درد شود، می تواند مشکل ساز شود. استفاده بیش از حد از سوابهای پنبهای مانند Q-tips برای تمیز کردن گوش میتواند موم و بقایای سلولهای پوست را بیشتر به داخل کانال فشار دهد و آن را در برابر پرده گوش قرار دهد و علائم ایجاد کند.
- حشرات: حشرات همچنین می توانند پرواز کنند یا به داخل کانال گوش بخزند. معمولاً این اتفاق هنگام خوابیدن روی زمین یا بیرون از منزل (مثلاً در کمپینگ) رخ می دهد. این اغلب ترسناک و چشمگیر است زیرا وزوز و حرکت حشره بلند و گاهی دردناک است.
وجود جسم خارجی در گوش چه علائمی دارد؟
اجسام خارجی در گوش ممکن است شامل علائم زیر باشد:
درد، التهاب و سوزش: پوست مجرای گوش و پرده گوش بسیار حساس است. هر گونه التهاب یا آسیب معمولاً به دلیل درد یا تحریک به راحتی آشکار می شود.
- در کودکان خردسال: تشخیص درد گوش در کودکان خردسالی که به اندازه کافی برای بیان شفاهی خود بزرگ نیستند، می تواند چالش برانگیز باشد. قرمزی، تورم یا ترشح (خون، مایع التهابی یا چرک) از علائم اصلی آسیب به گوش هستند. بچه های کوچک اغلب گوش های خود را به طور مکرر می خراشند یا می مالند.
- گیر افتادن جرم گوش: اگر جرم گوش گیر افتاده علت آن باشد، ممکن است علائم «پری» یا فشار، و کاهش شنوایی در سمت آسیب دیده را تجربه میکنید. در موارد شدید، سرگیجه، تهوع و استفراغ، یا راه رفتن ناپایدار ناشی از التهاب گوش یا افزایش فشار روی پرده گوش است که باعث اختلال در عملکرد گوش میانی می شود.
اگر جسم خارجی در گوش خود دارید چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرید؟
اکثریت قریب به اتفاق جسم خارجی در گوش، نیازی به فوریت های پزشکی ندارند. اگر چیزی در گوش شما وجود دارد، اما علائم آن جزئی هستند، میتوانید از درمان های خانگی استفاده کنید.
مواد خارجی مضر بالقوه در گوش
به دلیل احتمال تورم مواد و شروع سریع عفونت، مواد آلی (حشرات، گیاهان یا غذا) باید به سرعت خارج شوند.
حشرات باید به سرعت خارج شوند زیرا علائم ناراحت کننده و ناراحتی زیادی ایجاد می کنند و می توانند نیش بزنند یا خراشیده شوند که باعث آسیب بیشتر شوند. ممکن است قبل از مراجعه به پزشک چند قطره روغن مینرال در مجرای گوش ریخته شود تا حشره را از بین ببرد و وزوز یا خراشیدن پرده گوش را متوقف کند.
باتریهای دکمهای از وسایل خانگی یا ساعتها بهخصوص خطرناک هستند و باید در اسرع وقت خارج شوند، زیرا ممکن است مواد شیمیایی نشت کنند که حتی در عرض یک ساعت میتواند به مجرای گوش بسوزد و به شدت آسیب برساند.
اگر گوش متورم (التهاب) قرمزی دارید و به سمت بیرون جابجا شده است، تب، ترشح، خونریزی یا درد فزاینده دارید، فوری به پزشک مراجعه کنید. اگر جسم داخل گوش باتری است، فورا به پزشک مراجعه کنید. اگر از شدت جراحت مطمئن نیستید، به پزشک مراجعه کنید.
یک دکتر گوش حلق بینی معمولاً می توانند جسم خارجی در گوش را با نگاه مستقیم به گوش با ابزاری به نام اتوسکوپ ببینند. یک نور بزرگنمایی با نوک مخروطی پلاستیکی به داخل کانال گوش میچرخد تا ساختارهای داخل آن را ببیند. در مواردی که کودکان را درگیر می کند، مهم است که متوجه شوید ممکن است بیش از یک جسم خارجی در گوش وجود داشته باشد و سوراخ های دیگر (گوش، دهان، بینی و رکتوم دیگر) نیز ممکن است نیاز به بررسی داشته باشند. هنگامی که شی دیده می شود، راه های زیادی برای در آوردن آن وجود دارد.
چگونه جسم خارجی را از گوش خود خارج کنید؟
اگر جسم بسیار کوچک است، می توانید سعی کنید به آرامی آن را تکان دهید. کشیدن پشت گوش (پیننا) به آرامی به سمت پشت سر، مجرای گوش را صاف می کند و جسم خارجی ممکن است با تکان دادن ملایم گوش به بیرون بلغزد. سر خود را به طرف مقابل ضربه ندهید تا بخواهید چیز گیر کرده را از جای خود خارج کنید.
چگونه جسم خارجی را در عمق گوش خود بردارید؟
برداشتن جسم خارجی در گوش بستگی به نوع جسم دارد. با این حال، تکنیک های حذف ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اجسام خارجی در اعماق گوش گیر کرده اند: اگر این مورد در گوش عمیق تر از آن چیزی است که با چشم غیر مسلح دیده می شود، یک متخصص پزشکی واجد شرایط باید آن را خارج کند. برای برداشتن جسمی خودتان چیزی به گوش نچسبانید، زیرا ممکن است آن را بیشتر به داخل فشار دهید و باعث آسیب یا پارگی پرده گوش یا خراشیدن پوست مجرای گوش شوید.
کودکان خوردسال: کودکان خوردسال نمی توانند درد رو تحمل کننند و ممکن است برای برداشتن جسم خارجی در گوش از گوش آنها نیاز به آرام بخش داشته باشند. اغلب در مورد کودکان، اولین تلاش موفق ترین است، زیرا تلاش های بعدی برای برداشتن یک شی می تواند برای کودک دردناک و ترسناک باشد.
حشرات : حشرات موجود در مجرای گوش اغلب با لیدوکائین (داروی بیحسکننده) یا روغن معدنی کشته میشوند. سپس آنها را با آب گرم خارج می کنند.
آنتی بیوتیک ها: پس از برداشتن جسم خارجی در گوش، پزشک ممکن است بیمار را به مدت پنج روز تا یک هفته از قطره آنتی بیوتیک استفاده کند تا از عفونت ناشی از ضربه به کانال گوش جلوگیری کند.
در مطب پزشک یا در اورژانس می توان جسم خارجی در گوش را با استفاده از چندین تکنیک خارج کرد. (اینها را در خانه امتحان نکنید.)
- موچین یا فورسپس را می توان برای دستیابی و گرفتن جسم با کمک اتوسکوپ استفاده کرد تا ساختارهای مهم آسیب نبینند.
- می توان از مکش ملایم برای مکیدن جسم خارجی در گوش استفاده کرد.
- با آب گرم و یک کاتتر کوچک می تواند مواد خاصی را از کانال خارج کرده و زباله ها را تمیز کند.
برخی از پزشکان روشهای مبتکرانه و جدیدی را برای برداشتن جسم خارجی در گوش از کانالهای گوش ابداع کردهاند.
کد پزشکی برای جسم خارجی در گوش از گوش چیست؟
کد پزشکی برای خارج کردن جسم خارجی از گوش بدون نیاز به بیهوشی 69200 است. این روش شامل خارج کردن اجسام خارجی تحت نظارت مستقیم و با کمک ابزاری مثل اتوسکوپ است. متداول ترین ابزارهای مورد استفاده برای این کار عبارتند از:
- فورسپس
- قاشق جرمبرداری گوش
- مکش
- روغن معدنی (برای بیحرکت کردن حشرات قبل از خارج کردن آنها)
اگر عمل برداشتن نیاز به بیهوشی عمومی داشته باشد، کد پزشکی به 69205 تغییر می کند که شامل برداشتن جسم خارجی در گوش تحت بیهوشی عمومی است. برای اجسام بزرگ، ممکن است یک برش اضافی برای بزرگ کردن دهانه گوش لازم باشد.
برخی از کدهای دیگر برای انواع دیگر برداشتن اجسام خارجی عبارتند از:
- 30300: برداشتن جسم خارجی، داخل بینی، روش مطب
- 40804: برداشتن جسم خارجی جاسازی شده، دهلیز دهان، ساده
- 42809: خارج کردن جسم خارجی از حلق
- 69200: خارج کردن جسم خارجی از مجرای شنوایی خارجی، بدون بیهوشی عمومی
یک جسم خارجی چقدر می تواند در گوش شما بماند؟
جسم خارجی در گوش به خودی خود نمی تواند از گوش شما خارج شود. می تواند در گوش شما بماند تا زمانی که آن را در نیاورید یا خارج نکنید.
اجسام خارجی کوچک و بی اثر مانند مهره ها می توانند به مدت 1 تا 2 هفته بدون ایجاد هیچ عارضه ای در گوش شما باقی بمانند. زمانی که روشهای ناامن را برای مقابله با مشکل امتحان میکنید، عوارض ایجاد میشود. اگر مواد ارگانیک مانند پنبه، مواد غذایی یا حشرات در حین تلاش برای خارج کردن آنها عمیقاً داخل شوند، ممکن است عفونت گوش ایجاد شود.
شما نباید سعی کنیدجسم خارجی در گوش را در خانه بردارید. فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
انواع دیگر اورژانس های گوش چیست؟
انواع دیگر اورژانس های گوش عبارتند از:
پارگی پرده گوش می تواند در نتیجه اجسام خارجی، عفونت گوش میانی، یا ضربه فشاری به گوش باشد. اغلب بیمار احساس درد می کند، متوجه ترشحات رقیق خونی از گوش می شود و حس شنوایی او کاهش می یابد. اگر فردی این علائم را تجربه کرد و فکر کرد پرده گوش ممکن است پاره شده یا آسیب دیده باشد، گوش را خشک نگه دارید و به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. سواب پنبه ای، مایعات یا اشیاء دیگر را در گوش قرار ندهید.
اوتیت حاد خارجی (گوش شناگر) عفونت گوش خارجی است. این عفونت معمولاً به دلیل تحریک پوست کانال ایجاد می شود که با باقی ماندن آب در کانال گوش پس از شنا یا حمام کردن بدتر می شود. سلولیت (عفونت پوستی) باعث قرمز شدن مجرای گوش و متورم شدن آن می شود. گوش بسیار دردناک می شود و یک مایع زرد نازک (چرک عفونی) از کانال خارج می شود. برخی از بیماران با باز کردن دهان و جویدن به دلیل التهاب در کانال گوش درد را تجربه می کنند. عفونت می تواند به کنار صورت یا غدد لنفاوی گردن گسترش یابد. درمان گوش شناگر شامل قطره های آنتی بیوتیک و در موارد شدید، آنتی بیوتیک های تزریقی یا خوراکی است.
گیر افتادن جسم خارجی در گوش معمولاً یک علت بی ضرر کاهش شنوایی است. موم به طور طبیعی در مجرای گوش تشکیل می شود. افرادی که بیش از حد گوشهای خود را با سوابهای پنبهای تمیز میکنند، میتوانند موم را بیشتر به داخل کانال فشار دهند و آن را به پرده گوش ضربه بزنند (فشرده کنند).
محصولات بدون نسخه (OTC) مانند محلولهای پاککننده گوش (مانند Debrox) را می توان برای تمیز کردن منظم گوش استفاده کرد. اگر جرم گوش باعث درد، کاهش شنوایی یا سرگیجه شود، پزشک میتواند آن را با آب گرم و پراکسید به آرامی از گوش خارج کند. اگر فردی مشکلات مزمن با تجمع جرم گوش دارد، راه حل های طولانی مدت را با متخصص گوش، بینی و حلق (ENT) در میان بگذارید.
منبع : medicinenet